logo

Vlada je pripremila novu poreznu reformu

cover image

Građanima bi trebale rasti plaće

Vlada je pripremila novu poreznu reformu te se uvodi porez na nekretnine. Detalji izmjena uskoro bi trebali biti poznati, a Dnevnik Nove TV doznaje kako bi građanima trebale rasti plaće. Naime, očekuje se rast neoporezivog dijela dohotka i daljnja izmjena poreznih razreda, a trebala bi rasti i granica ulaska u sustav PDV-a.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić kazao je u srijedu nakon sastanka parlamentarne većine kako se još usuglašavaju detalji porezne reforme, koja će uskoro u javno savjetovanje, ali da postoji konsenzus oko uvođenja poreza na nekretnine.

"Ključne teme koje su predsjednik Vlade i određeni ministri iznijeli partnerima su najava porezne reforme i daljnjeg poreznog rasterećenja građana najvjerojatnije od 1. siječnja. Od ostalih tema bili su prezentirani nacrti nastavka određenih mjera Vlade po pitanju suzbijanja inflatornih pritisaka.

Struja i plin i dalje će biti u domeni branjenja inflatornih pritisaka i građanstva i javnog sektora, ali u relaksiranijem modelu, najavio je. I porezna reforma se još usuglašava. Paket niza zakona koji se mijenjaju će vrlo skoro najprije u javno savjetovanje, poručio je Piletić bez otkrivanja previše detalja.

Sa strane oporezivanja dohotka najavljeno je povećanje osobnog odbitka s trenutačnih 560 eura na 600 eura, što sa sobom povlači i rast svih ostalih odbitaka povezanih s osobnim jer se računaju po koeficijentu. Rast od 8 eura mogu očekivati svi koji plaćaju porez na dohodak jer svima osobni odbitak raste za isti iznos. 

Zaposlenima koji imaju prijavljeno jedno dijete kao izvor uvećanog osobnog odbitka će plaća rasti nešto više jer je i rast apsolutnog iznosa ukupnog osobnog odbitka veći, tj. nije 40 eura, nego 60 eura. Rast neto plaće će iznositi 12 eura.

Izvor: dnevnik.hr, index.hr


Usporedite svoju plaću

Besplatna personalizirana usporedba plaća.

Pristupite istraživanju plaća